Kadın Yazılımcı Olmak

Hatice Ergün
5 min readJul 17, 2019

--

Üniversite hayatım boyunca kullandığım bilgisayarım ve gittiğim etkinliklerden topladığım sticker’lar.

Üniversiteye başlayacak olan genç arkadaşlarım için; yeni mezun bir yazılımcı olarak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Bir kadın olarak yazılım sektöründe nasıl var olmaya çalıştığımı anlatacağım. Yazılımcı olmak isteyen arkadaşlara önerilerim olacak hem de üniversitede ve sektörde nelerle karşılaşabilecekleri hakkında deneyimlerimi paylaşacağım.

Öncelikle kendimi tanıtayım. Hacettepe Üniversitesi’nden yeni mezun oldum. Ordu’dan, Ankara’ya okumak için geldim. Lisede Web Tasarımı bölümü okudum ve bölümü çok sevdim. “Ben bu işi yapmak istiyorum” dedim ve okumak için gözümü büyük şehirlere diktim.

Eğer yazılımcı olmak istiyorsanız ve üniversiteden beklentiniz size bu ortamı sağlaması ise; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin… gibi büyük şehirleri tercih etmeye çalışabilirsiniz. Yazılım sektörü büyük şehirlerde daha çok iş imkanı sağlıyor ve etkinlik-eğitim gibi olanakları daha çok oluyor.

Ankara’ya geldiğim ilk yıl olabildiğince her yerini gezdim. Çünkü ilk yıldan sonra kendimi geliştirmeye adayacaktım ve çok fazla gezemeyecektim. Bu şekilde düşündüğüm için ilk yılımı gezip tozmaya ve keşfetmeye ayırdım. Hem de aileden uzakta kalmak benim için yeni bir tecrübeydi, alışmam gerekiyordu.

İkinci yılımda artık yavaş yavaş birşeyler yapmaya başlamam gerekiyordu. Sınıf arkadaşım ahmet erşin beni AnkaraPHP topluluğunun organizatörü, Emre YILMAZ ile tanıştırdı. Bu sayede AnkaraPHP topluluğuna girmiş oldum ve bir süre sonra etkinliklerin organizasyonunda görev almaya başladım.

Gittiğiniz ilde yazılımcılarla tanışmanız çok önemli. Sektördeki insanların nelerle ilgilendiğini öğrenmek için, sektörün nereye gittiğini takip edebilmek için ve sektördeki insanlarla tanışıp ilerleyen zamanlarda iş imkanı ve sosyal ortam gibi olgular için etkinliklere gidebilirsiniz. Topluluklarda görev alabilirsiniz. Farklı illerdeki eğitimler, kamplar vs. bence çok iyi fırsatlar. Özellikle Meetup gibi uygulamalardan yazılım etkinliklerini takip edebilirsiniz. Yazılımcılar genelde Twitter’ı kullanırlar. Sektördeki yenilikleri takip etmek için Twitter da güzel bir alternatiftir.

Artık ciddi anlamda PHP çalışıyor ve ufak tefek projeler yapıyordum. Etkinliklere ve eğitimlere katılıyordum. Bu sayede duyduğum yeni şeyleri araştırıyordum ve dört koldan yeni şeyler öğreniyordum. Hatta etkinliklerde, aralarında birşey konuşan insanları bile dinliyordum. Sadece bu şekilde bile çok şey öğrendim. Katıldığım eğitimler oldukça çok şey katıyordu ve çok hızlı öğrenmemi sağlıyordu.

İlk aşamada iş ararken, yaptığınız çalışmaları göstermeniz önemli bir bileşen. Çünkü sektöre dair bir deneyiminiz yok ancak iyi kötü birşeyler yaptığınızı göstermeniz gerek. Büyük küçük demeden projelerinizi GitHub veya GitLab gibi ortamlarda paylaşabilirsiniz. Açık kaynak projelere katkıda bulunabilirsiniz. Nasıl kod yazdığınızı ve çalışma disiplininizi göstermenin en güzel yolu budur. Bu sebeple iyi kötü demeden proje yapın ve/veya yapılmış projelere katkı sağlayın. Özellikle Github hesabınızın olması bunun için çok önemli.

2. sınıfımın, ikinci döneminde bir gönüllü staj yaptım. Bir dönemlik bir sürede bir ajansta, Web Developer olarak stajımı tamamladım. Bu sürede bana ufak tefek işler veriyorlardı. Projelerin PHP tarafına el atıyordum. C Panele ve sunucuya mudahale ediyordum.

Yazılım işlerinin yapıldığı ortamları görmek, projelerin akışını gözlemlemek ve iş ilişkilerini deneyimlemek büyük bir tecrübe. Kesinlikle gerçek iş ortamına hazırladığını düşünüyorum. Fragman gibi. Eğer fırsatınız olursa gönüllü bile olsa staj yapmanızı tavsiye ederim.

3. sınıfa geçtiğimde freelance işler yaptım. Sektörden tanıştığım insanlar, yapabileceğim ufak tefek işlerini bana gönderiyorlardı. Bu sayede artık kendi paramı yavaş yavaş kazanmaya başlamıştım. Artık bu sektörün nimetlerinden, kurslarından-eğitimlerinden yararlandığıma göre ben de katkı yapmalıyım dedim ve blog yazmaya başladım.

Blog tutmak, video çekmek vs. bunları yapmak hem kendi öğrenmenizi pekiştirir hem de neyi ne kadar bildiğinizi ortaya koyar. Bu sayede kendi öğrenmelerinizi bir nevi sınavdan geçirmiş olursunuz. Ek olarak, eksik kalan yerleri tespit edersiniz ve tamamlayabilirsiniz. Hem de yeni öğrenenlere kaynak üretmiş olursunuz. Mutlaka deneyin derim.

Bu sürede, yarı zamanlı çalışabileceğim bir yer arıyordum. İlanları takip ediyordum ve iş başvurusu için özgeçmişimi gönderiyordum. Mert Köseoğlu beni Umurcan Görür ile tanıştırdı. Umurcan abinin şirketine görüşme için gittim. Nihayetinde birlikte çalışmaya başladık. Yaklaşık 9 ay burada çalıştım. Tam anlamıyla profesyonel bir çalışma süreciydi ve çok şey öğrendim. İş işte öğrenilirmiş dedim. Çok keyifliydi… Umurcan abinin yanından, okuldaki derslerim yoğun olduğu için ve yeteri kadar boşluk olmadığı için ayrılmıştım. Şimdi yeni bir yer bulmalıydım.

4. sınıfa gelmiştim. Ben Ankara’da kalıp çalışmak istediğim için; okul bitmeden işimi ve evimi ayarlamam gerekiyordu, yurtta kalıyordum. Bu sebeple okul bitmeden işimi ayarlamak istiyordum. Tekrar özgeçmiş göndermeye başladım. AnkaraPHP sponsorlarından olan biri, yarı zamanlı da olsa bir yazılımcıya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Ben de tabii hemen başvurdum. Zaten önceden bir tanışıklığımız olduğu için iletişim ve güven bağları kolay kuruldu, yeni işime başladım.

Burada hala çalışıyorum.. Okulum bitti ve bu yazıyı evimde çayımı yudumlarken yazıyorum…

Sektörde yer edinmek için ve kabul olmak için gerçekten tanış birilerinin olması çok önemli. Şöyle bir düşünün; bir iş veren olsanız kim olduğunu bilmediğiniz birini mi işe alırsınız yoksa bir arkadaşınızın önerdiği, ‘çok iyi biri’, ‘çalışkandır’ vs. gibi tanımlamalarına göre mi işe alırsınız? Kabul edelim ki bir şekilde iletişiminizin olduğu insanlarla daha kolay bağ kuruluyor.

Şöyle bir baktığınızda her şey tıkır tıkır ilerlemiş gibi görünüyor olabilir. Hayır. Hiçbir şey tıkır tıkır ilerlemedi. Her aşamada zorluklar çektim. Bu akışı sekteye uğratan çok şey oldu. Kadın olduğum için Facebook gruplarında soru soramıyordum (Soru yazınca istek kutum dolup taşıyordu). Önceleri aptal gibi, bana özelden mesaj atanlara cevap veriyordum. Tamamıyla iyi niyetimle birşeyler öğrenmeye çalışıyordum. Muhabbet sonraları saçma sapan yerlere gidiyordu. Onlarca saçma sapan insanla tanıştım. Rezaletti.

Bu yüzden eğitimlere dört elle sarıldım. Çok çalıştım. Sadece birebir tanıdığım insanlarla iletişim kurdum. İş görüşmelerimde saçma sapan sorularla karşılaştım. Çok komik para teklifleri aldım. Kadın olduğum için paraya çok ihtiyacım olmayacağı bile söylendi…

Değerinizi bilin. Yaptığınız iş çok kıymetli ve zor. Kalitenizden ödün vermeyin. Yaptığınız işin piyasa değerini öğrenin. Bu işi yoldan geçen biri yapamaz. Yazılımcı dediğin vasıflı biridir. Düşük paralara, sırf “elime para geçer” düşüncesiyle çalışmayın. Bugün bir bekçi bile 3.5k maaş alıyor. Hiçbir vasfı yokken hem de. Piyasayı iyi takip edin ve ederinizi iyi heaplayın. Kadın olsanız bile…

Sektörde erkekler çoğunlukta. Bu sebeple insan çekimser kalıyor. Etkinlikler erkek toplulukları gibi görünüyor bazen. Kadınsanız bunun rahatsızlığını yaşayabilirsiniz ancak sektör bunu yavaş yavaş aşıyor. Üniversite toplulukları biraz daha karma oluyor. Bununla birlikte kadınlara yönelik etkinlikler düzenleniyor. LYK’da kontenjan için kadın erkek eşitliği sağlanmaya çalışılıyor. Bunlar sayesinde (kadın olarak) pek de yalnız hissetmiyor insan.

Ego. Bu sektörün büyük bir ego sorunu var. Ben ilk başlarda “yazılımcılar ne iyi yaa, herkes öğrendiğini paylaşıyor. Onlarca ücretsiz eğitimler var. İnsanlar ne biliyorsa hepsini anlatıyor.” diye düşünüyordum. Bu yönü inanılmaz güzel geliyordu. Ancak zamanla bunun bir kendini pazarlama, tanıtma stratejisi olduğunu anladım. İnsanlar bu sayede sektörde ünleniyorlar. Bu ün sayesinde yaptıkları işler kolayca duyuluyor ve inanılmaz bir reklam ağı oluşuyor. Bunun getirdiği bir öz güvenle “benim her söylediğim doğru” tavrı oluşuyor. Özellikle etkinliklerde ve Twitter’da bunu çok net görebilirsiniz.

Tavsiyem kendinizi ezdirmeyin. Kadınsanız ezmeye çalışan daha çok olabiliyor. Neyi bilip neyi bilmediğinizi çok belli etmeyin. Hele bir kitle var ki bilmediğiniz noktaları tespit edip, onun üzerinden sizi ezmeye kendini yukarda göstermeye çalışıyor. Bunlara dikkat edin ve prim vermeyin derim. Girilen ortamlarda öğrendiğini cebe koyup, dedikodulardan uzak kalmakta fayda var.

Şimdilik bu kadar. Eklememi istediğiniz başka unsurlar varsa bana iletmenizi çok isterim.

Kadın Yazılımcı Olmak 2 yazısı için tıklayın.

Teşekkürler, iyi çalışmalar.

--

--